Meditatie asupra compasiunii

Sanctitatea sa Dalai Lama si Howard C. Cutler ne descriu in cartea „Arta fericirii”, un drum presarat cu sfaturi bine-venite si intelepte pe care il putem urma si la capatul caruia vom ajunge la o viata mai implinita.

Dalai Lama isi rezuma prelegerile despre compasiune intr-un exercitiu de cinci minute, direct si la obiect, in felul urmator:

Pentru a genera compasiune, pornim de la recunoasterea faptului ca nu dorim suferinta si ca avem dreptul sa fim fericiti. Faptul acesta se poate verifica sau valida prin experienta proprie a fiecaruia dintre voi. Apoi, recunoastem faptul ca nici altii nu isi doresc suferinta, cum nu ne-o dorim nici noi, si ca si ei au dreptul la fericire. Aceasta devine fundatia pe baza careia incepem sa cladim compasiunea.

Deci. . . haideti sa meditam azi asupra compasiunii. Incepeti cu vizualizarea unei persoane care se afla intr-o grea suferinta, care are dureri sau trece printr-o experienta foarte nefericita. In primele trei minute ale meditatiei, reflectati asupra suferintei omului aceluia in mod mai analitic – ganditi-va la suferinta lui intensa si la nenorocirea pe care o traieste. Dupa ce v-ati gandit cateva minute la suferinta acelei persoane, incercati sa o raportati la voi insiva, zicandu-va: <<Omul acela are aceeasi capacitate de a simti durerea, bucuria, fericirea si suferinta ca si mine>>. Apoi incercati sa lasati sa se manifeste reactia voastra naturala – un sentiment firesc de compasiune catre persoana aceea. Incercati sa ajungeti la o concluzie: ganditi-va cat de tare va doriti ca omul acela sa scape de suferinta. Si hotarati-va ca il veti ajuta sa nu mai sufere. In sfarsit, atintiti-va mintea intru totul asupra concluziei, asupra hotararii acesteia, si in ultimele cateva minute de meditatie incercati pur si simplu sa va ganditi doar la starea de compasiune, de iubire.

Apoi, Dalai Lama a luat pozitia de meditatie , cu picioarele incrucisate, si a ramas complet nemiscat, desfasurandu-si meditatia in acelasi timp cu publicul. Liniste totala. Dupa cateva minute, Dalai Lama a inceput, incet, o incantatie; vocea lui profunda, melodioasa, suia si cobora in tonuri linistitoare, blande.

Din pacate, nu gasesc un filmulet in care sa va pot reda aceasta incantatie, dar am sa va las o melodie, LOVE Meditation Music, menita sa aduca iubire si compasiune, si poate fi ascultata in timpul meditatiei, rugaciunii sau pur si simplu pentru relaxare.

Namaste!