Schimbarea

„Iniţial numit “Ambition to Meaning: Finding Your Life’s Purpose”, filmul The Shift (Schimbarea) vorbeşte despre schimbarea ce trebuie să aibă loc în viaţa noastră când ne descoperim adevăratul nostru scop. Purtătorul mesajelor din film este Wayne Dyer, psiholog considerat de mulţi americani drept „părintele motivaţiei” şi totodată iniţiatorul mişcării de self-development din SUA.”

„Părintele motivaţiei” Wayne Dyer,  a părăsit trupul său în timpul somnului în noaptea din data de 25 august 2015. Întotdeauna a spus că abia așteaptă următoarea aventură și că nu se teme de moare. Suferim după el, însă zâmbim când ne găndim cât de mult îi va plăcea pe lumea celalată. Te vom iubi pentru totdeaună”, a scris familia lui Dyer pe pagina lui de Facebook, fără să dezvăluie cauza morții.
Wayne Dyer a ajuns celebru după ce și-a publicat prima carte, în 1976, „Your Erroneous Zone”. Cartea a ajuns un bestseller internațional și a marcat începutul carierei lui Dyer ca autor și conferențiar. Discursurile sale i-au adus o mulțime de fani care l-au numit ”părintele motivației”.
Mesajul său era unul simplu: „Gândește-te la lucruri bune, și lucruri bune și se vor întâmpla. ”Rezervă-ți cinci minute din zi pentru a te concentra asupra lucrurilor pe care vrei să le atragi în viața ta: ”Sunt bine. Sunt vindecat. Am o sănătate bună. Am tot ce am nevoie. Sunt fericit”. Spune-ți aceste lucruri o dată pe zi. După opt ore la lucru te vei trezi și vei vedea că începi să atragi lucrurile care se regăsesc în subconștientul tău”, a spus Dyer pentru CBS, într-un interviu din 2014.
Viața lui Dyer este în sine o poveste motivantă. Bărbatul s-a născut în Michigan și și-a petrecut o parte din copilările în orfelinate. A ajuns să obțină un doctorat în consiliere educațională de la Universitatea Wayne State și preda la Universitatea Sfântul John din New York, când prima lui carte a ajuns un succes internațional.
„Filmul urmează 3 fire narative ce se dezvoltă la un centru de recreaţie din California.

În film, Wayne Dyer tratează şi problema ego-ului. Noi venim pe lume ca o creaţie perfectă a lui Dumnezeu. În timpul celor 9 luni în care suntem concepuţi, ni se dă tot ce avem nevoie fără ca noi să ne zbatem. Nu ne îngrijorăm ce culoare vor avea ochii sau pielea noastră, nu ne gândim ce înălţime sau păr vom avea. Însă după cele 9 luni apărem pe lume, iar părinţii încep să ne educe. Wayne Dyer descrie acest fenomen ca Edging God Out („Lăsând-ul pe Dumnezeu afară”) şi înseamnă apariţia ego-ului.
Iar ego-ul se identifică prin lucrurile pe care le posedăm şi prin acţiunile pe care le facem. Şi o întreagă viaţă ne chinuim să avem cât mai multe lucruri, să fim mereu pe locul unu, însă partea aceea din noi care se cere împlinită o ignorăm cu totalitate.
„În acest film, Wayne Dyer m-a făcut să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă, m-a făcut să îmi doresc să îi îndrum și pe alții spre a-și găsi dharma (scopul vieții, menirea), a-și da seama că toate resursele de care au nevoie sunt în ei.
Wayne spune:
„Dacă Dumnezeu în cele 9 luni când ai fost în burtica mamei ți-a dat tot ce ai avut nevoie de ce crezi că după ce te-ai născut nu mai ai toate resursele?”
Am aflat ca nu atragi ceea ce îți dorești ci atragi ceea ce ești. Însă în ziua de azi este dificil să stai de vorbă cu tine și să afli cine ești… mai ușor este să alegi varianta zonei de confort și să dormi prin viață, cum spun eu.
Cel mai greu îmi este atunci când văd că oamenii nu vor să facă nimic pentru ei, mi-a fost greu să înțeleg de ce unii aleg să le fie rău pentru că “asta este viața”, mi-a fost greu să înțeleg că există și oameni care nu își asumă responsabilități. Eu mă adresez acelor suflete care știu că viața poate fi altfel și fac demersurile pentru a reveni pe drumul lor. Pe aceștia îi admir și mă bucur de fiecare succes a lor.
În viață putem fi de multe ori pe un Titanic, un vas mare care poate reprezenta tot ceea ce ai crezut că vrei: bani, casă, mașină, statut, lux etc. Un vas unde poți fi chiar tu căpitanul, crezi ca deja totul este aranjat în viața ta… și se întâmplă ca acesta să se scufunde.
Ce aleg atunci? Unii rămân acolo și țin cu dinții de ceea ce “au” pânâ vasul se scufundă. Alții aleg să părăsească vasul la timp.
Așa e și cu schimbarea, o facem de multe ori doar pentru ca ne scufundăm… când deja ești amenințat că vei fi dat afară, când deja relația nu mai merge și afli că ești înșelat, uneori chiar ajungi să te scufunzi. Și atunci ai nevoie de aer sa poți ieși la suprafață, uneori chiar ajungi “sa mori” și ai nevoie de o renaștere care implică multă muncă, vindecarea unor răni etc.”

Descriere de Delia Mureșan

Vizionare plăcută!
Namaste!